Työstö

Alussa on vain kappale karkeaa puuta sekä ajatus. Toisinaan etsin ideaan sopivan puunkappaleen, joskus taas idea syntyy puusta itsestään. Puun työstö lähtee sahauksesta, jolloin idea hahmottuu puuhun. Tämän jälkeen tartun talttoihin ja veitsiin.

Puutöiden työstö - veisto

Poisvuoltu puunlastu on poissa – takaisin sitä ei saa. On siis parempi keskittyä kunnolla työhön, samaan kannustavat veitsenterävät työkalut.

Veitsi

Lopulliseen muotoon saatetun puun pinta sivellään useita kymmeniä kertoja luonnollisilla öljyillä, joihin on sekoitettu hartseja ja vahoja. Ylimääräinen öljy poistetaan joka kerroksen jälkeen, jotta käsittelykerrokset pysyisivät mahdollisimman ohuina. Jokainen kerros vaatii oman kuivumisaikansa. Siksi voi kestää viikkoja, ennen kuin on viimeisen kerroksen vuoro. Lopuksi työ kiillotetaan. Näin syntyy töilleni tyypillinen pehmeä pinta, jossa puun olemus tulee oikeuksiinsa.

Sivellin

Viimeinen työvaihe: pehmeällä liinalla kiillottaminen. Tässä vaiheessa päätetään onko työ valmis. Aikaa on kulunut viikkoja – joskus kuukausia, joiden aikana työ on hiottu kymmenisen kertaa ja siihen on sivelty kymmeniä pintakerroksia. Nyt ei käsissä ole enää vain yksinkertainen puunkappale. Paljon materiaalia on poistettu, mutta jotain on myös tullut lisää – puu on saanut sielun.

Pyyhe

Jäähyväisten aika.