Bearbetning

I början finns det bara ett stycke trä och en tanke. Ibland letar jag efter en idé till ett särskilt stycke trä, ibland kommer idén av sig självt. Bearbetningen börjar från sågandet, och då tar idén form i trästycket. Efter det tar jag fram stämjärnen och knivarna.

Veisto

Om man täljer bort ett spån är det borta – man får inte det tillbaka. Därför är det bäst att verkligen koncentrera sig. Och knivskarpa verktyg uppmuntrar till detsamma.

Veitsi

När träet fått sin slutgiltiga form stryks den tiotals gånger med naturliga oljor, som blandats med harts och vax. Överflödig olja tas bort varje gång för att de olika lagren ska vara så tunna som möjligt. Varje lager kräver sin egen tid för att torka. Därför kan det ta veckor innan det är dags för det sista lagret. Så här får mina verk den typiska mjuka ytan, där träets egenskaper kommer till rätta.

Sivellin

Den sista fasen: att putsa med mjukt tyg. Nu bestämmer jag om verket är färdigt. Det har gått veckor – ibland månader, under vilka verket har slipats kanske tio gånger och nya lager har strukits på tiotals gånger. Nu är det inte längre bara ett stycke trä. Mycket av materialet har avlägsnats, men någonting har också tillkommit – träet har fått en själ.

Pyyhe

Det är dags att ta farväl.